Sunda vanor

Barn och skärmar

Skärmar är en självklar del av många barns vardag. Men tiden framför skärmen bör inte ersätta annat som är viktigt, som till exempel sömn, rörelse och skolarbete. Som vuxen behöver du stötta ditt barn att lära sig använda skärm på ett sätt som hen mår bra av.

Ett barn som använder en mobiltelefon.
För många barn är skärmar en viktig del av vardagen.

Den här texten handlar om barn och skärmar och vänder sig till dig som är förälder eller annan vårdnadshavare. Texten bygger på Folkhälsomyndighetens rekommendationer och vägledningar.

Skärmar är en del av vardagen

För många är internet, datorspel och sociala medier en viktig del av livet. Barn använder nätet på olika sätt. Det är vanligt att till exempel titta på videor, spela spel och lära sig mer om olika saker. 

Många umgås med vänner via sociala medier eller spel. Via nätet kan barn också hitta nya vänner, vilket kan vara särskilt bra om hen inte har kompisar i skolan. Att kunna mötas på det sättet har gjort stor skillnad för många barn.

Vad barn behöver för att må bra

Tiden framför skärmen ska inte ersätta annat som barnet behöver för att må bra. Barnet behöver få tillräckligt mycket av till exempel följande:

  • Sömn.
  • Rörelse.
  • Umgänge med familj och vänner.
  • Skolarbete.
  • Fritidsaktiviteter.

Här kan du läsa om barns utveckling från 0 till 18 år.

Hur kan jag som förälder hjälpa barnet?

Det finns mycket du kan göra för att hjälpa barnet att använda skärmar på ett sätt som hen mår bra av. Här är några tips:

  • Engagera dig i vad barnet gör vid skärmen, precis som med andra intressen.
  • Prata med barnet om vad hen gör på nätet. Ställ frågor.
  • Lär dig mer om vanliga utmaningar och hur man är trygg på nätet.
  • Spela, surfa och titta på film tillsammans med ditt barn.

Hur påverkas barns sömn av skärmar?

Sömn är mycket viktigt för barn, eftersom de växer och utvecklas. Forskning har visat att barn sover mindre idag än tidigare. Det kan leda till olika sjukdomar, som depression och nedstämdhet.

Att använda mobil och andra skärmar innan barnet ska sova kan störa sömnen. Det är vanligt att gå och lägga sig senare än man hade tänkt. Alla intryck kan också göra att du får svårt att somna eller sover oroligt. Ljuset från bildskärmar gör dessutom att vi inte känner av kroppens naturliga trötthet lika lätt.

Råd för att skärmar inte ska påverka sömnen

Här kommer några råd för att undvika att sömnen påverkas av skärmar:

  • Stäng av alla skärmar 30 till 60 minuter innan det är läggdags.
  • Lämna mobiler och andra skärmar utanför sovrummet.
  • Använd en annan väckarklocka än mobilen.
  • Använd sovläget på mobilen på kvällen.

Det blir enklast om alla i familjen följer de här råden.

Rekommendationer för skärmanvändning

Folkhälsomyndigheten har tagit fram nationella rekommendationer för skärmanvändning hos barn. De ska vara en hjälp för barn och föräldrar att hitta en balans mellan skärmtid och annat som är viktigt i livet. De finns också för att barn ska kunna använda skärmar på ett sätt som de mår bra av.

Rekommendationer i olika åldrar

Rekommendationerna är olika för olika åldrar. Det beror på att barn har olika behov beroende på hur gamla de är. Det allra viktigaste är att användandet av skärmar inte påverkar sömnen.

Här är rekommendationer för skärmtid i olika åldrar:

  • Barn under två år bör inte använda skärm alls.
  • Barn mellan 2 och 5 år bör inte använda skärm mer än en timme om dagen.
  • Barn mellan 6 och 12 år bör inte använda skärm mer än 1 till 2 timmar om dagen.
  • Barn mellan 13 och 18 år bör inte använda skärm mer än 2 till 3 timmar om dagen.

Vad räknas till skärmtid?

Riktlinjerna handlar om hur barnet använder skärmar på fritiden. Det kan till exempel vara sociala medier, videor och datorspel.

Att titta på TV räknas in i skärmtiden. Däremot är det bättre för ögonen att titta på TV än mobiler eller surfplatta, eftersom skärmen är större. Det är också vanligt att titta på TV med andra personer. Då blir det samtidigt en social aktivitet.

Det här räknas inte in i skärmtiden

Tiden barnet använder skärm till skolarbete eller i förskolan räknas inte in i skärmtiden. Följande räknas inte heller in:

  • Att lyssna på musik, radio eller poddar.
  • Att lyssna på en ljudbok eller läsa en e-bok.
  • Digitala hjälpmedel till barn och unga med funktionsnedsättning.
  • Digitala verktyg till olika samhällstjänster.

Rekommendationer för barn 0 till 2 år

Barn mellan 0 och 2 år bör inte använda skärm alls.

Barn i den här åldern lär sig allra bäst genom att vara tillsammans med andra. Det är också viktigt att barnet får röra på sig, leka och undersöka sin omgivning. Att titta på skärmen ger inte samma stimulans för barnet.

Det kan vara svårt att undvika skärm helt, men undvik att göra skärmtiden till en vana.

Barnet kan titta på foto och ha videosamtal

Barnet kan vara med och prata med till exempel en släkting i ett videosamtal, eller titta på foton på en skärm tillsammans med en vuxen.

Rekommendationer för barn 2 till 5 år

Barn mellan 2 och 5 år bör inte använda skärm mer än 1 timme om dagen. Välj spel och program som är anpassade efter barnets ålder.

Var gärna med och prata om det ni ser. Då lär sig barnet bättre. Det blir också enklare att fortsätta prata om vad barnet gör på skärmen när hen blir äldre.

Använd inte skärm för att avleda

Undvik att använda skärm som avledning när barnet ska göra något som hen inte gillar. Barn behöver träna sig på att hantera jobbiga känslor. Det är inte farligt att barn blir ledsna eller arga.

Det kan också vara bra för barnet att träna på att leka själv. Barnet kan då utforska sin egen kreativitet.

Här kan du få tips på hur du som förälder kan tänka och göra i olika situationer.

Rekommendationer för barn 6 till 12 år

Barn mellan 6 och 12 år bör inte använda skärm mer än 1 till 2 timmar om dagen. Fortsätt att hjälpa barnet så att skärmtiden inte tar tid från annat som är viktigt, som rörelse, sömn och fritidsaktiviteter.

Anpassa efter barnets ålder

I den här åldern är det många barn som får en egen telefon. Det är viktigt att barnet bara har tillgång till innehåll som är anpassat för hens ålder. Följ åldersgränserna för till exempel sociala medier och spel.

Du kan skaffa en smartklocka eller telefon som endast har de funktioner som barnet behöver, till exempel att ringa och skicka sms. Du kan också sätta upp barnets mobil som ett barnkonto som är kopplat till dig. Då kan du anpassa vilka appar barnet har tillgång till.

Fortsätt att intressera dig för vad barnet gör på skärmen. Lär dig gärna hur olika spel fungerar, genom att till exempel spela tillsammans med barnet ibland.

Många umgås via skärmar

Många barn pratar via olika chattar eller spel. Barn som inte får tillgång till skärmar alls kan hamna utanför gemenskapen. Däremot behöver barnet också träffa personer på andra sätt än via nätet. Det kan till exempel vara genom olika fritidsaktiviteter.

Det är viktigt att prata med barnet om hur man är en bra kompis på nätet, och vad man ska göra om man blir kontaktad av en okänd person.

Rekommendationer för barn 13 till 18 år

Barn mellan 13 och 18 år bör inte använda skärm mer än 2 till 3 timmar om dagen.

Du som vuxen behöver fortsätta att stötta barnet till att ha hälsosamma vanor. Hitta rutiner kring sömn, läsa läxor, umgänge och fritidsaktiviteter som skapar balans i vardagen.

I de flesta mobiler och surfplattor går det att se hur mycket tid du tillbringar vid skärmen. Titta på tiden tillsammans med barnet och prata om vad som kanske behöver förändras.

Visa intresse och ställ frågor

Visa intresse för vad ditt barn gör på nätet. Lär dig gärna hur de olika tjänsterna fungerar, till exempel genom att ställa frågor och testa själv.

Visa att barnet alltid kan komma till dig med frågor och funderingar. Berätta att du vill lyssna och hjälpa till om något jobbigt händer, och att du inte kommer att döma barnet.

Du som själv är mellan 13 och 18 år

Här finns information på Folkhälsomyndigheten till dig som själv är mellan 13 och 18 år.

Barn behöver röra på sig

Barn behöver röra på sig för att må bra. Att sitta stilla för mycket kan öka risken för olika sjukdomar, som till exempel övervikt och obesitas. Många barn och unga får ont i nacken och ryggen av att titta på skärm länge.

Uppmuntra barnet till rörelse

Stötta barnet till att vara aktiv på fritiden. Försök hitta någon aktivitet som barnet skulle tycka om. Ni kan också göra saker tillsammans, som att till exempel gå på en kvällspromenad.

Här finns en del tips på hur du kan inspirera ditt barn till att röra på sig.

Använd sociala medier på ett tryggt sätt

Många barn håller kontakt med vänner genom sociala medier. Mycket innehåll kan vara roligt och inspirerande. Att använda sociala medier kan också vara ett sätt för barnet att koppla av. Men det finns en del saker att vara uppmärksam på.

Relationer på nätet

Under uppväxten lär sig barnet att hantera relationer. Barn har många funderingar om till exempel kompisar och kärlek.

Prata med barnet om hur man beter sig på ett bra sätt på nätet. Prata om vad man kan säga och inte säga till andra. Diskutera vad man kan göra om en annan person inte är snäll.

Sprids ideal för hur man ska leva

I sociala medier kan det spridas ideal för hur man bör leva. Prata med barnet om att det som syns i sociala medier inte visar hela personens verklighet. I sociala medier kan man dessutom själv välja vad man vill visa upp.

Mycket av innehållet är dessutom reklam som är tänkt att skapa behov hos unga.

Många är missnöjda med sitt utseende

I sociala medier kan det också spridas ideal för hur man bör se ut. De idealen kan vara väldigt ohälsosamma. Barn kan tro att de behöver se ut på ett visst sätt för att duga.

Forskning visar att barn som använder sociala medier är mer missnöjda med sina kroppar än andra. Ätstörningar är vanligare hos barn som använder sociala medier.

En del barn kan må sämre

En del barn som redan mår dåligt kan använda sociala medier på ett sätt som får dem att må ännu sämre. Det kan till exempel vara genom att följa vissa konton som gör ångest, depressioner och ätstörningar värre.

Prata med barnet om innehållet

Prata med ditt barn om vilka hen följer på sociala medier och hur det får hen att må. Uppmuntra barnet att följa konton som intresserar och inspirerar, och att avfölja eller dölja innehåll som får hen att må dåligt. Titta tillsammans med barnet och diskutera innehållet.

Kan bli som ett beroende

En del kan få väldigt svårt att sluta använda skärmen. Då kan det påminna om ett beroende. Det här är vanliga symtom:

  • Barnet använder skärm väldigt mycket, till exempel genom att spela spel. Barnet vill sluta men kan inte.
  • Barnet använder skärm så mycket att hen inte hinner med andra viktiga aktiviteter, som sömn och skolarbete.

Du som vuxen är en förebild

Barn påverkas av vilka vanor föräldrar har när det gäller skärmar. Barn gör som du gör.

Du behöver vara en förebild när det gäller att ha en balans mellan skärmtid, sömn, rörelse och annat som är viktigt i livet.

Umgås utan skärmar

Forskning har visat att föräldrar som använder skärmar när de är med sina barn blir mindre uppmärksamma på vad barnet behöver.

Barn behöver känna att föräldrarna ser dem och lyssnar på dem. Det är viktigt för att barn ska må bra. Kom överens om att ni lägger bort mobilen när ni umgås, till exempel när ni äter tillsammans.

Berätta vad du gör på skärmen

Ibland kan du behöva använda till exempel telefonen när du är med ett barn. Berätta i så fall för barnet att du behöver göra till exempel ett ärende. Barnet behöver veta att du inte väljer telefonen i stället för barnet.

Bra om hela familjen har samma regler

Bestäm hur ni använder skärmar hemma. Då gör hela familjen likadant och alla vet vad som gäller. Låt barnet vara med och diskutera.

Risken för konflikter kan öka om barnet behöver avbryta mitt i en aktivitet på skärmen. Försök att hitta rutiner för att undvika det. Ni kan till exempel ha en viss tid varje dag då skärmarna ska stängas av.

Ha samma regler för hela familjen. Det kan till exempel vara att inte använda skärmar när ni äter, eller att alla laddar mobilen utanför sovrummet.

Håll er till det ni har bestämt

Försök att hålla fast vid det ni har bestämt, även om det skulle bli konflikter. När barnet har vant sig vid rutinerna brukar konflikterna minska. Ni kan prata om era överenskommelser regelbundet och se om någonting behöver ändras.

Prata om hur man kan vara trygg på nätet

Det finns innehåll på nätet som kan vara obehagligt eller skadligt för barn. Följ åldersgränserna för appar, spel och filmer.

Prata om att det kan finnas våld och sexuellt innehåll på nätet. Förklara att porr är vuxnas sexuella fantasier och inte visar hur sex går till i verkligheten.

När en okänd person tar kontakt

Prata med barnet om att det finns personer som tar kontakt med barn för att göra illa dem eller lura dem. Någon som säger sig vara ett barn kan egentligen vara en vuxen person.

Säg att barnet måste prata med en vuxen om någonting känns fel eller obehagligt. Förklara att du kommer att hjälpa barnet, oavsett vilken roll barnet har haft i situationen.

Prata med andra vuxna

Det är bra om alla vuxna runt barnet har liknande överenskommelser kring skärmtid, åldersgränser och hur man är en bra kompis på nätet. Du kan till exempel prata med föräldrar till barnets kompisar eller ta upp frågan på ett föräldramöte.

Risken för att ett barn ska känna sig utanför minskar om barnets kompisar har samma regler.

Läs mer om att vara trygg på nätet

Här kan du läsa mer om hur du kan hjälpa barnet att använda digitala medier på ett tryggt sätt:

Folkhälsomyndigheten - Minska risken för utsatthet

Mediemyndigheten - föräldraguider

Kolla spelet - information om risker med olika datorspel

När ska man söka hjälp?

Kontakta en vårdcentral om något av följande stämmer:

  • Ni bråkar mycket om skärmtiden hemma.
  • Barnet mår dåligt, till exempel har svårt att sova eller har tappat intresset för aktiviteter.
  • Ditt barn använder skärmar på ett sätt som påminner om beroende.

Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du får hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Om ett barn har blivit utsatt på nätet

Du kan kontakta en stödlinje om du misstänker att ett barn har blivit illa behandlad eller utnyttjad på nätet. Då kan du få information och råd. Här hittar du en lista på olika stödlinjer.

Kontakta polisen om ett barn har blivit utsatt för ett brott.

Aktuella artiklar

Barns sömn i olika åldrar

Läs om hur mycket sömn ett barn behöver och hur du kan hjälpa barnet att komma till ro.

Hur mycket behöver barn röra på sig?

Det är särskilt viktigt att röra sig som barn, eftersom det är då skelettet och musklerna byggs upp. Det är också bra för kroppen och hjärnan på olika sätt. Att röra på sig minskar också risken för sjukdomar senare i livet, som till exempel diabetes och obesitas.

Barnets utveckling

Läs om hur barnet utvecklas, från 0 till 18 år. Få info om vad barn förstår i olika åldrar och vad som är bra för utvecklingen.

Till toppen av sidan
OSZAR »