Undersökningar och provtagning

Provtagning och mätningar

Här kan du läsa mer om blodprov, vävnadsprov och andra mätningar.

Innehåll - Provtagning och mätningar

Visa innehåll som:
  • Att vara rädd för nålstick

    Det är vanligt att vara rädd för nålstick. Många tycker att det är obehagligt att ta sprutor och att lämna blodprov. Det finns flera saker du kan göra för att bättre klara av situationer med nålstick.

  • Mätningar

    En mätning är en form av undersökning. En del mätningar visar nivån av något visst ämne i kroppen. Andra mätningar kan visa hur hjärtat, hjärnan eller något annat i kroppen fungerar.

  • Provtagning i Västerbotten

    Ska du lämna prov inför ditt vårdbesök? I Västerbottens län ska du i första hand vända dig till din hälsocentral för provtagning men provtagningsställen finns också på sjukhusen.

  • Vävnadsprov och cellprov

    Det finns många olika vävnadsprov och cellprov som du kan få lämna, en del ingår i screeningprogram andra gör det inte.

  • Urinprov och avföringsprov

    Här kan du läsa mer om olika typer av urin och avföringsprov.

  • Blodprov

    Ett blodprov är en vanlig undersökning som du kan få göra av många olika anledningar. Det kan vara en del av en undersökning men också ett sätt att följa upp en behandling.

  • Spermaprov

    Ett spermaprov kan visa hur många spermier det finns och hur de rör sig. För att få lämna spermaprov behöver du ha haft kontakt med en läkare.

Mer på 1177.se

Så fungerar blodet

Blodet transporterar syre, hormoner, näringsämnen, avfallsprodukter, salter och värme. Blodet består av olika typer av blodkroppar och en vätska som kallas blodplasma. En vuxen persons kropp innehåller ungefär fem liter blod.

Vårdgaranti

Du har alltid rätt att få en medicinsk bedömning när du kontaktar vården. Vårdgarantin styr så att du får den vård som vårdpersonalen bedömer att du ska få inom en viss tid. Den som har störst behov av vård får den alltid först.

Till toppen av sidan
OSZAR »