Sjukresor och färdtjänst

Sjukresor i Kalmar län

Innehållet gäller Kalmar län

Du kan få ersättning för de kostnader du har haft för resor till och från exempelvis en hälsocentral, Folktandvården eller ett sjukhus. Det är Region Kalmar län som bestämmer vilka resor som ska ersättas, och hur mycket som du kan få tillbaka.

Förändrade regler för sjukresor i Kalmar län

1 januari 2025 infördes förändringar i regelverket för sjukresor.

Förändringarna innebär bland annat:

  • Det är inte längre möjligt att resa med ett servicefordon på grund av att det saknas allmän kollektivtrafik i närhet av folkbokföringsadressen. 
  • Milersättningen för resa med egen bil har höjts från 12,50 kronor till 25 kronor per mil. Ändringar för i vilka situationer du beviljas milersättning.
  • Åldersgränsen för kostnadsfria resor för ledsagare och anhöriga till barn som ligger på sjukhus är sänkt från 20 till 18 år.
  • Det krävs medicinskt utlåtande för samtliga resor med servicefordon till och från vårdbesök. Detta gäller oavsett ålder på resenären.

Läs mer om vad som gäller: sjukresor – kalmarlanstrafik.se.

Kostnadsfri sjukresa om du reser kollektivt

Din sjukresa är kostnadsfri om du reser med Kalmar länstrafiks bussar, tåg eller närtrafik inom Kalmar län. I kallelsen till vårdbesöket medföljer en biljett/kupong för resa till och från vårdbesöket. Biljetten/kupongen visar du upp vid ombordstigning samt vid biljettkontroll, fotolegitimation ska kunna visas upp. Samtliga fordon i den allmänna kollektivtrafiken är tillgänglighetsanpassade i Kalmar län.

Läs mer: Sjukresor med allmän kollektivtrafik – kalmarlanstrafik.se

Vad är en sjukresa?

Sjukresor är resor som görs till och från bostadsadress och sjukvården för planerad vård eller behandling för: 

  • vård vid sjukdom
  • tandvård
  • barn- och mödravård
  • preventivmedelsrådgivning
  • abort- och steriliseringsrådgivning
  • tillhandahållande av hjälpmedel
  • habilitering och rehabilitering
  • donation av organ
  • ledsagares resa för den som inte kan åka ensam (gäller även för sjukt barn under 18 år)
  • anhöriga som gör sjukbesök hos barn under 18 år (ett besök/dag)

Sjukresa kan göras med:

  • allmän kollektivtrafik – buss, tåg och Närtrafik. Kostnadsfri resa om du visar upp biljetten som medföljer vårdkallelsen.
  • privat bil – resa med privat bil är också en sjukresa. Om du frekvent reser med privat bil till och från behandling kan det finnas möjlighet att ansöka om ersättning för en del av kostnaden. 
  • servicefordon – för dig som på grund av funktionsnedsättning eller medicinska skäl inte kan resa i den allmänna kollektivtrafiken.

Vad kostar min sjukresa?

Egenavgiften ligger på 155 kronor per enkel resa om du åker servicefordon eller egen bil. Alltså 310 kronor totalt. Sjukresa med allmän kollektivtrafik – buss, tåg eller närtrafik – är kostnadsfri.

Sjukresa med den allmäna kollektivtrafiken – ingen egenavgift

I din kallelse till vårdbesöket följer det med en biljett/kupong för kostnadsfri resa till och från vårdbesöket med buss, tåg eller närtrafik.

Om du inte fått en gratis-biljett/kupong i kallelsen kan du söka ersättning för din resa i efterhand. Du kan läsa om hur du gör under rubriken Ersättning – så fungerar det. 

Läs mer om sjukresor med allmän kollektivtrafik på kalmarlanstrafik.se.

Sjukresa i servicefordon – egenavgift

Sjukresor i servicefordon finns till för personer som inte kan resa i den allmänna kollektivtrafiken på egen hand på grund av funktionsnedsättning eller av andra medicinska skäl.

Egenavgiften för enkel resa är 155 kronor, det innebär 310 kronor totalt för en resa med servicefordon till och från vårdbesöket.

Observera att du som anser dig ha medicinska skäl bör lämna ett medicinskt utlåtande till Kalmar länstrafik i god tid innan datum för ditt vårdbesök. Du vänder dig till din vårdgivare för att få hjälp med ett medicinskt utlåtande.

Läs mer om sjukresor i servicefordon på kalmarlanstrafik.se.

Sjukresa med privat bil – egenavgift och milersättning

Om du reser till och från vårdbesöket med egen bil kan du ansöka om ersättning för en del av resekostnaden i efterhand, så kallad milersättning. En egenavgift om 155 kronor per enkel resa dras då av från milersättningen, alltså 310 kronor tur och retur. 

Observera att kriterierna för när du kan få milersättning är ändrade från och med januari 2025. Du kan läs om för vilka tillfällen du kan få milersättning under rubriken Ersättning – så fungerar det.

Läs mer om sjukresor med privat bil på kalmarlanstrafik.se.

Högkostnadsskydd för sjukresor

Du behöver inte betala mer än 3 100 kronor i egenavgifter för sjukresor under en 12-månadersperiod med start. När du har nått den summan är dina sjukresor kostnadsfria under resten av 12-månadersperioden.

Starttiden för 12-månadersperioden räknas från den dag du gjorde din första sjukresa.

Kostnader för sjukresor för barn under 16 år i samma familj räknas tillsammans.

Ersättning – så fungerar det

Här beskriver vi kortfattat hur du gör och vad som gäller vid ersättning för sjukresor i Kalmar län.

Få ersättning i efterhand när du åkt kollektivt

Ersättning för sjukresa med tåg eller buss utgår alltid från billigast möjliga färdsätt och färdsträcka. Observera att du inte kan få ersättning för enstaka resor genomförda med Kalmar länstrafiks periodbiljetter.

Så gör du
Be om att få en reseblankett på vårdmottagningen när du gör ditt besök. Skicka ifylld blankett tillsammans med buss- eller tågbiljetten till:

Sjukreseenheten
Box 54
579 22 Högsby

Få milersättning vid sjukresa med privat bil

Om du reser till och från vårdbesöket med privat bil kan du ansöka om ersättning för en del av resekostnaden i efterhand. Resa med egen bil ersätts med 25 kronor per mil. Från ersättningen dras en egenavgift på 155 kronor per enkel resa.

Vid dessa tillfällen kan du få milersättning:

  • Resa till och från akutmottagning
  • Efter åtta behandlingstillfällen vid samma vård- eller tandvårdsenhet under en period om fyra veckor.
  • Vid specialistvårdsremiss för vård utanför hemregionen.

Exempel på sjukresa med privat bil

Från hemmet till vårdbesöket, tur och retur:

  • Avstånd enkel resa är 12 mil.
    Ersättning = 2 x 12 mil à 25 kr = 600 kr.
  • Två egenavgifter à 155 kr = 310 kr.
  • Din reseersättning blir då 290 kr.

Så gör du

Be om att få blanketten ”Ansökan om resebidrag vid sjukresa” under ditt besök på vårdmottagningen, fyll i och skicka till: 

Sjukreseenheten
Box 54
579 22 Högsby

Utbetalning och handläggning

Utbetalning av ersättning för sjukresa görs en gång i månaden med Swedbanks utbetalningssystem.

Vi handlägger ditt ärende så fort som möjligt, men beroende på ärendets karaktär och omfattning kan återkoppling dröja upp till 30 dagar.

Ersättning under 100 kronor utbetalas senast inom ett år. Du kan spara ihop flera blanketter och kvitton hemma och skicka in dem på samma gång. 

Vad ersätts inte?

Parkeringsavgift, vårdavgift, förlorad arbetsinkomst eller kost ersätts inte. 

Förfallotid för ersättning

Sjukresan kan inte ersättas om resan gjordes för mer än två år sedan, räknat från innevarande år.

Har du  frågor om sjukresor?

Du kan mejla dina frågor till [email protected] eller ringa 010–35 75 050, telefontider måndag–fredag klockan 09.00–12.00.

Läs mer om dina rättigheter i vården

Patientlagen

Patientlagen är en lag som finns för dig som är patient. I lagen beskrivs bland annat vilken information du ska få. Informationen ska hjälpa dig att vara med och bestämma om din vård.

Till toppen av sidan
OSZAR »